Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 Ağustos 2012 Cuma

Süper Lig'in yeni ekiplerinin transfer politikaları



 Her takım Süper Lige çıkınca değişik stratejiler uyguluyor. Kimi takımı sıfırlayıp baştan yapıyor ki, böyle takımların sayısı çok. Kimi de takımdaki mihenk taşlarını oynatmadan ufak takviyelerle istikrarı sağlamaya çalışıyor. Örnek olarak 2 sene önce Süper Lige çıkan Bucaspor ve Karabükspor var mesela.Bucaspor 1. ligdeki birçok oyuncusunu göndererek yerlerine yerli ve yabancı bir çok transfer yaparak isim olarak hoş fakat esasında toplama bir takım yaptı. Yabancılar başta olmak üzere çok kariyerli oyuncular vardı ama o ruh oluşturulamadı ve takım küme düştü. Diğer yandan Karabükspor ise, tarihinde 2. kez çıktığı Süper Ligde daha farklı bir transfer politikası uyguladı. Öncelikle takımın omurgasını bozmadılar.Cernat,Tomic,Seric gibi önemli isimlerle takviye yaptılar, yerli olarak yapılan ufak rütuşlarla iskelet ve takım ruhu bozulmadı.Lig sonunda Karabükspor bu sistemin meyvesini toplayarak ligde kalmayı başardı. Bir sonraki sezon en önemli oyuncusu Emenike'yi kaybetmesine karşın, ruh korunarak ligde yine kalıcı olundu. Yücel İldiz'in gidişinden sonra, Bülent Korkmaz'la yakalanan başarılarda önemli etken oldu.

 Gelelim geçen sezona; Samsunspor çarpıyor gözüme, çok iyi isimlerle dolu, sansasyonel transferlerle iyi bir takım kurdular. Bahia, Fink, Bance hatta Gekas gibi önemli isimleri getirdiler takıma. Takımdaki büyük değişim ve istikrarsızlık düşmelerine sebep oldu. Transferde de önemli hatalar yaptılar. Takımı Süper Lige çıkaran Hüseyin Kalpar'ı yollayarak yerine Hem Pasaport olarak yabancı hem de lige yabancı Petkovic'i getirdiler ki bu onların sonu oldu. Mersin'de hemen hemen aynı hataları yaptı, Nurullah Sağlam'ı takımda tutmaları onların ligde kalmalarını sağladı.Farklı bir taraftan bakarsak Karabük, Emenike'yle birlikte çıkmış, Mersin Boum'la birlikte çıkmış.Aynı hocalarla devam ederek de ruhu korumuşlar. Transferde de en az hata yapan kalıcı olmayı başarıyor. Oyuncuları geçmişlerine bakarak değil de, geleceklerini görerek transfer ettiğiniz sürece başarılı olursunuz.

 Bu sezon da, diğer iki sezona yakın geçecek gibi gözüküyor, yeni çıkan takımlarının penceresinden bakarsak. İskeleti değiştirmeyerek ufak takviyeler yapan takım Akhisar gibi gözüküyor. Aynı zamanda Hocayı da takımda tuttular. Diğer yandan Bruno ve Bikoko gibi başarıya aç golcüler transfer ettiler.Tecrübeli Emin ve Sonko ile daha da güçlü oldular. Defansta Çağdaş ve Sonko liderlik yapacaktır. Geçen sezon takımın en önemli ismi Sertan takımda kaldı mesela. Bunlar iskeleti korumak adına güzel şeyler.En büyük handikapları stat ve seyirci olacak. Çoğu kişinin düşer gözüyle baktığı Akhisar; eğer ruhu yakalayabilirse kalıcı olacaktır. Stat faktörü, çok belirgin bir şekilde etkileyecektir onları. Ligin diğer iki ekibi Elazığ ve Kasımpaşa takımı hemen hemen yeniledi.Özellikle Kasımpaşa takımı baştan yarattı. Geçmiş senelerde bunun örneklerini çok gördük. Genelde kötü sonuçlandı. Kadroları iyi fakat takım ruhunu yakalamak ve takımı oturtmak gerekiyor. Eğer bunları yapabilirlerse başarılı olurlar ki bu çok zor. Yapamazlarsa sonları dibe vurmak olur. Elazığ, Kasımpaşa'ya nazaran biraz daha iyi bu konuda. Takımın başında Bülent Uygun gibi tecrübeli bir hocanın olması büyük şans. Kaliteli transferler yaptılar. Taraftarda takımın arkasında ama maçların bir bölümünün İzmir'de oynanacak olması bir handikap. Ayrıca Takımdaki oyuncuların çoğu değişti. Ellerine iyi, bir o kadar da yeni bir kadro var. Takım havası yakalanırsa ses getirebilirler. İşin en zor kısmı da bu zaten. Önümüzdeki periyotlarda kimin haklı, kimin haksız olduğunu göreceğiz...

0 yorum: